Radim Polášek

Bajky firemních personalistů a manažerů o údajném nedostatku lidí se bortí.

24. 08. 2017 11:37:39
Nevím, co přesně přimělo paní Veroniku Němcovou napsat na iDNES tento článek "Ztráta času i peněz. Nikoho nám neposílejte, žádají firmy úřady práce."

Zatímco totiž až dosud firmy "zoufale křičely", jak údajně "nemají lidi" a nevhodných zájemců o práci na jejich volných místech se zbavovaly potichu a potajnu, aby propaganda o nedostatku lidí nebyla nabourávána, nyní se s tím jde na světlo.

Najednou se veřejně píše, jak jsou nevhodní zájemci o práci, především ti vyššího věku rovnou odmítáni a přímo bojkotováni. Je třeba připomenout, a v článku to taky je, že firmy si u naší současné vlády prolobovaly dovoz Ukrajinců, ochotných pracovat za pár tisícovek.
A je třeba si taky připomenut souvislosti. Že například v současnosti je naše průměrná produktivita vzhledem k například k německé produktivitě cca 70 %, ale mzdová úroveň je cca 30%. Aby se poměr produktivity a mzdové úrovně vyrovnal, musely by se u nás mzdy, vztaženo k naší současné mzdové úrovni, skokově zvýšit dvakrát.a A ještě přidat cca 30 % .

Je jasné, že ty spousty montoven, a tím tady pro zjednodušení tituluji i firmy, které tady provádějí náročnou sofistikovanou výrobu a zaměstnancům platí na Českou republiku poměrně dobře, musí disponovat o něco levnější cenou práce než mají firmy například v tom Německu. Aby to pro německé firmy bylo výhodné nám tady takovou práci předávat. Ale tak vysoké rozdíly? Nejspíš by klidně stačila polovina, zvyšovat postupně a v rozumném termínu mzdy o takových 60 %. Ale ne minimální mzdu, jak znějí současné návrhy, to je nesmysl, ale střední a vyšší mzdy.

No a toho se podle mne ve firmách bojí. Proto ponechávají své volné pracovní pozice neobsazené, odmítají a bojkotují nezaměstnané, aby nadále zůstávali na ÚP na podporách a dávkách od státu. Aby byl důvod dovážet Ukrajince a další zahraniční pracovníky ochotné pracovat za mzdu ještě nižší než je dosud. Aby se tak mzdy nezvyšovaly a Česká republika se nepřibližovala mzdám a životní úrovni Německa a dalších zemí Západní Evropy, ale pokud možno aby ty mzdy zůstávaly. Aby i přes velmi vysoké daně a odvody z mezd stát měl stále málo peněz na tvorbu infrastruktury a další výdaje. Aby každý a každý rok, stále dál a dál noví vysokoškolští absolventi, ti nejschopnější z z ročníku mizeli za lepšími mzdami do zahraničí, aby tady nakonec, mimo těch, co nechtějí odjet, zůstali jenom ti, co se hodí jen akorát na ty montovny. Aby až se těžiště i jednodušší výroby přenese z montoven do robotizovaných a automativaných provozů Průmyslu 4,0, nebyl u nás důvod tyto pracoviště Průmyslu 4,0 zavádět, protože nebudou k dispozici potřební schopní vysoce kvalifikovní lidi, ti totiž budou dávno pryč v zahraničí.


Že nemám pravdu? Že to, co jsem napsal, je výmysl anebo konspirační teorie?


Dokažte to!

Už téměř tři roky marně hledám práci. A poslouchám ty žvásty o údajném nedostatku lidí od všelijakých manažerů a personalistů, kteří se zatím buď téměř vždy trapně vymlouvají nebo rovnou vysmívají či mé životopisy rovnou hážou bez odpovědi do koše.


Přesvědčte mě, že to není pravda!

Stačí se ozvat, můžeme se domluvit a druhý den můžu být u Vás a podepisovat pracovní smluvu. A další den pracovat.

Bydlím v Kopřivnici.
V Kopřivnice, Příboře, Frenštátu pod Radhoštěm, Mošnově, Ostravě, Novém Jičíně ,Frýdku Místku, Rožnově pod Radhoštěm, všude tam můžu pracovat na plný pracovní úvazek a jsem ochotný dojíždět. Všude tam, kde trvá dojíždění z Kopřivnice +- kolem hodiny nebo méně a na přilehlých místech.
Akceptuji taky zaměstnání na delší vzdálenost, pokud bude kombinováno, podle délky a náročnosti dojíždění, s prací doma. Například pro zaměstnavatele v Praze nebo Brně můžu pracovat v režimu 1:4 neboli jeden den na pracovišti a čtyři dny doma Home Office.

Tímto článkem tedy veřejně a otevřeně vyzývám k reakci všechny personalisty, manažery , jednatele, majitele firem , instuce nebo i jednotlivce, kteří skutečně CHTĚJÍ ZAMĚSTNÁVAT LIDI a ne Ukrajince, kteří disponují volnou pracovní pozicí na výše uvedených místech a kteří akceptují zájemce o práci ve vyšším věku 50+ a to, že díky delší pracovní přestávce nebo tomu, že ta práce není přesně ten obor, by se někdo jako já nějakou dobu zaučoval a nepracoval naplno.
Zároveň bych chtěl uvést, že si Ukrajinců jako lidí vážím a vážím si i jejich krásné ukrajinské země, ale pokud je zaměstnávání Ukrajinců zneužíváno k udržování nízké úrovně mezd v České republice, je to špatně.


Děkuji všem za přečtení tohoto mého článku.

Zbytečně nezaměstnaný projektant,. technolog a technik
ing Radim Polášek Kopřivnice
www.linkedin.com/in/radimpolasek

Autor: Radim Polášek | karma: 37.13 | přečteno: 2499 ×
Poslední články autora