Radim Polášek

Je lepší být hloupý anebo mít čisté ruce?

3. 05. 2017 9:26:05
Ponechejme na jiné diskuzi či na vyšetřování, jestli Babiš skutečně krátil daně či se dopustil jiných nepředložeností. Vezměme premisu, že Sobotka je o nějakém takovémto trestném činu přesvědčen.

Bohuslav Sobotka coby premiér vzal do vlády pana Babiše taky na základě jeho ujištění, že jeho podnikání je právně v pořádku. Sice během těch tři a půl roku vlády vyplouvaly na povrch různé nesrovnalosti, ale po dalším a dalším ujišťování koaličního patrrnera, ANO, o Babišově nevině premiér Sobotka svého ministra financí dále nechal na svém postu.
Ale teď už ne.
Jenže tři a půl roku společné práce ve vládě se nedá jen tak přejít jako nic. Ministr financí je vždy významnou postavou ve vládě. EET, kontrolní hlášení a další a další projekty stejně jako nesocialistický přístup k rozdělování státních firnací jednotlivým minsterstvům, to všechno je stopa tohoto zatím posledního ministra financí, kterou se za těch tři a půl roku nezmazatelně vryl do povědomí občanů.

Ovšem hlavní ve vládě je premiér, A premiér Sobotka činnost ministra financí zatím vždy schvaloval a svou autoritou pokryl.

Kdo je tedy poslední ministr financí a hlava hnutí ANO pan Babiš?

Schopný člověk, který využívá svých předchozích zkušeností v podnikání k tomu, aby dnes žádný podnikatel neokrádal stát a aby všechno, co má být dle zákona státu, stát taky dostal? A který je očerňován, protože není většího podnikání takového, že se při něm kdokoliv nedopustí něčeho, co je s platnými zákony na hraně a dá se při mírném překroucení faktů vyložit jako podvod?
Nebo podnikatel, který je doživotně podnikatel, který vždy uvažuje tak, že na co se nepřijde, je legální a který jako ministr financí ve vládě si na ministerstvu možná zařizuje zadní vrátka k citlivým datům své konkurence a připravuje si tak do budoucnosti další lukrativní podmnikatelské příležitosti...
Třeba k nepřátelským převzetím dalších konkurenčních firem....?

Bohuslav Sobotka jakožto premiér zastřešující činnost svých ministrů v prvním případě z Babišovy dosavadní práce sbírá pro svou stranu Sociální Demokracii politické body.
V druhém případě by byl Bohuslav Sobotka obyčejný hloupý křen. Křen, který dal vždy na řeči podvodníka, nechtěl žádné písemné důkazy, "přikryl" ho svou funkcí a prošustroval tak nejen důvěru veřejnosti ke své osobě, ale i jemu svěřenou důvěru své strany. A nakonec dovolil, aby špína z případných v budoucnosti potvrzených Babišových podvodů padla na něho i na jeho stranu.

Sobotka zvolil demisi, variantu dát ruce pryč od Babišem aby si je on a jeho strana případně neušpinili. Pokud to ještě půjde.

Jenže je půl roku před volbami. Na předčasné volby je pozdě, když už je určený termín řádných voleb, úřednická vláda jen bude pokračovat v rozdělaných projektech současné vlády pravděpodobně za velkého vlivu pana Babiše, stejně jako pokud prezident nechá současnou vládu vládnout do voleb v demisi.
Navíc pan prezident má špatné vztahy se Sociální Demokracií a obtížně zapomíná.

Obávám se, že to nepůjde, že pan premiér Sobotka vejde do dějin jako premiér, který byl hloupý a současně se mu nepovedlo si udržet čisté ruce.

Autor: Radim Polášek | karma: 22.12 | přečteno: 1055 ×
Poslední články autora