Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potřebujeme vzdělání aneb anglický benzín vyrobený ze vzduchu.

Má to být převratný vynález, který umožní vyrábět ze vzduchu syntetický benzín, při jehož spalování se nebude do ovzduší uvolňovat další oxid uhličitý. Vyvinula ho podle novinových zpráv "jedna malá firma" ze severu Anglie a sklidila na nedávné konferenci v Londýně obdiv expertů. Využitím této metody se má bojovat proti klimatickým změnám a může se jí vyřešit světová energetická krize.

Konkrétně se jedná o získávání oxidu uhličitého ze vzduch jeho absorbcí do alkalického hydroxidu, což je metoda, kterou používal mám pocit už snad kapitán Nemo ve vernovce 20 tisíc mil pod mořem. A následně jeho uvolňování jakousi (obyčejnou?) elektrolýzou. Druhá složka , vodík vzniká  klasicky elektrolýzou vody.  Z těchto plynných složek, oxidu uhličitého a vodíku se má vyrobit metanol a z metanolu syntetický benzín.
Ostatně proč ne, takhle se to udělat dá. Otázka je, proč by se to mělo dělat?
Oxid uhličitý a vodní pára nebo voda jsou totiž  samy o sobě odpadní produkty spalování benzínu neboli to je defakto popel. A "složit" z toho "popela" zpátky benzín není pro současnou chemii vůbec žádný problém, je k tomu teoreticky jenom potřeba dodat tu energii, která se při spalování benzínu zase  uvolní a použije.  Řečeno jinak výroba benzínu z oxidu uhličitého a vody funguje pouze jako akumulátor energie.  Prakticky je podstatná efektivita toho "akumulátoru" neboli kolik vložené energie se podaří vložit do benzínu a kolik se nepodaří, neboli jaký má ten proces účinnost.  A celkovou účinnost má zatím poměrně malou, protože se jde přes několik kroků a hodně z nich má už samotné malou účinnost, natož když se vezme v úvahu celý výrobní řetězec syntetického benzínu.
Jaké to jsou vlastně ty "převratné" objevy kolem výroby syntetického benzínu?
Základní kameny tohoto  chemického procesu  byly položeny výzkumem zplynování uhlí a výrobou svítiplynu  už někdy v druhé polovině 17 století. První použitelná plynová osvětlení se objevují na začátku 19 století. Svítiplyn se tehdy vyráběl prohnáním vzduchu přes vrstvu rozžhaveného uhlí a obsahoval vedle balastního dusíku ze vzduchu jako hlavní hořlavou složku oxid uhelnatý, něco vodíku vzniklého štěpením uhlovodíků z uhlí a štěpením vodní páry obsažené ve vzduchu a něco oxidu uhličitého.
Postup zplynování uhlí byl dále vylepšen objevem takzvaného "vodního plynu" roku 1873, kdy se ke vzduchu hnanému přes rozžhavené uhlí  přidala vodní pára. Na úkor energie uvolněné částečnou oxidací uhlí byla vodní pára rozštěpena na vodík , vzniklý kyslík se sloučil s uhlíkem z uhlí na další oxid uhelnatý. Vznikla tak směs dusíku, vodíku, oxidu uhelnatého i uhličitého.  Později byl ještě proces vylepšen částečnou nebo úplnou náhradou vzduchu kyslíkem a změnou zplynovacího režimu z atmosférického na tlakový. Tím se objem inertního dusíku v plynu snížil až vyloučil a výsledný plyn tak získal pro účely svícení a vytápění  i  podstatně vyšší výhřevnost.
Směs vodíku, oxidu uhelnatého a uhličitého neboli jeden z takzvaných syntézních plynů, vyrobených zplynováním uhlí, se stala taky základní surovinou pro chemickou výrobu. Podstatou je to, že v této směsi, v závislosti na podmínkách , teplotě cca  500 - 1000 st C, různém tlaku, různých katalyzátorech a vzájemných koncentracích  převládají zásadně rozdílné chemické reakce. V jedněch podmínkách zůstane směs vodní páry a oxidu uhelnatého , v jiných podmínkách se nadstaví směs vodíku a oxidu uhličitého, zas v jiných podmínkách vznikne metanol a odpadní produkty , zase v jiných podmínkách vzniknou organické uhlovodíky podobné benzínu plus zase jiné odpadní produkty.
Dříve, při dostatku uhlí a ropy , mělo smysl používat syntézní plyn pouze jako zdroj vodíku pro jiné chemické syntézy a zdroj metanolu jakožto  technického rozpouštědla. Za druhé světové války, kdy Německo trpělo nedostatkem ropy, mělo smysl vyrábět ty uhlovodíky a tak byl v Litvínově postaven provoz, který vyráběl z místního hnědého uhlí syntetický benzín.
Nyní je zase aktuální  snižovat emise oxidu uhličitého do ovzduší, takže má smysl (snad?)  vzít oxid uhličitý izolovaný ze vzduchu, vzít vodík získaný elektrolýzou a z toho za vložení energie výhradně  zase z elektřiny získané ze zdrojů neprodukujících oxid uhličitý ( OZE, jaderky)  vyrobit syntetický benzín.
Takže zpráva ve sdělovacích prostředcích je sice pravdivá, ale jako kdyby opět začalo fungovat rádio Jerevan.....
Není to převratný vynález, ale novým způsobem využívaná nejméně 100 let stará metoda. Není to výroba syntetického benzínu ze vzduchu, ale akumulace určitým způsobem přebytečné elektřiny do vzdušného oxidu uhličitého a vody. Nevyvinula to jedna malá firma ze severní Anglie, ale krůček po krůčku to v minulých staletích vyvinuli chemici a technici stávajícícho uhelného a chemického průmyslu. A nevyřeší se tím světová energetická krize, pouze se tím vyřeší převod jednoho druhu energie, té elektrické, na energii kapalného paliva.........

Uvádím ještě několik webových odkazů:
tuto zprávu převzali u nás například :
http://zpravy.ihned.cz/svet/c1-58012880-umime-vytvorit-benzin-z-vody-a-ze-vzduchu-chlubi-se-britove-nasli-nahradu-za-ropuhttp://www.novinky.cz/veda-skoly/282122-vyrabime-benzin-ze-vzduchu-pochlubili-se-britsti-inzenyri-a-nadchli-experty.htmlhttp://procproto.cz/objevy-2/revolucni-objev-britsti-vedci-pry-dokazi-vyrobit-benzin-ze-vzduchu/#disqus_threadv zahraničí například :
http://inhabitat.com/british-firm-produces-liquid-fuel-from-water-and-thin-air/webová stránka této firmy je na :
http://www.airfuelsynthesis.com/home.htmlSymptomatické na jejich stránce je titulek "Information for potential investors" , česky Informace pro potencionální investory.
Dá se předpokládat, že po ohlasu vyvolaném zprávou o této " výrobě"  benzínu ze vzduchu firma, na rozdíl od podobných firem podnikajících v objevování a vývoji nových technologií a postupů a financovaných andělským a rizikovým kapitálem, nouzi o investory mít nebude.

Autor: Radim Polášek | středa 24.10.2012 9:23 | karma článku: 30,08 | přečteno: 5021x
  • Další články autora

Radim Polášek

Pracant jako štvaná zvěř aneb chyť důchodce, když to dokážeš.

Pan prezident Pavel odkladem svého podpisu posunul platnost novely zákona o důchodovém pojištění a tím posunul její platnost o měsíc na prvního října.

7.9.2023 v 10:00 | Karma: 39,56 | Přečteno: 6762x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Vysokoškolský profesor přece nebude brát méně než učitelka na základní škole!

Platí, kolik který člověk na jaké pozici bere, tak to určuje, jak zaměstnavatel vidí tu praci, kterou dělá, důležitou. A asi se všichni shodneme, že vysokoškolský profesor dělá důležitější práci než ta učitelka na základní škole.

28.3.2023 v 14:59 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Velký hliníkový vodíkový humbuk.

Mnozí čtenáří sdělovacích prostředků v poslední době zaznamenali články o převratu ve vodíkové energetice nebo o tom, jak budou motory místo benzínem či elektřinou poháněné vodou a podobné "optimistické" články.

13.9.2017 v 8:35 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Věda

Radim Polášek

Bajky firemních personalistů a manažerů o údajném nedostatku lidí se bortí.

Nevím, co přesně přimělo paní Veroniku Němcovou napsat na iDNES tento článek "Ztráta času i peněz. Nikoho nám neposílejte, žádají firmy úřady práce."

24.8.2017 v 11:37 | Karma: 37,13 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Je lepší být hloupý anebo mít čisté ruce?

Ponechejme na jiné diskuzi či na vyšetřování, jestli Babiš skutečně krátil daně či se dopustil jiných nepředložeností. Vezměme premisu, že Sobotka je o nějakém takovémto trestném činu přesvědčen.

3.5.2017 v 9:26 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.