Diskuse

Zeman boří Havlovské vzorce a zvyky chování českého presidenta.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

Dosti jste to zjednodušil. Opomenul jste prvních cca. 6 let Havlova prezidentování. Tehdy se totiž Havel přikláněl k pravici (zejména k ODA, ale hodně i k ODS v době Rumla, Bendy st. a Pilipa) a podporoval Klausovu ekonomickou reformu (zpochybňovat ji začal až v roce 1997).

Lze říci, že Havel listopadu 1989 byl Havlem disidentem, hledícím spíše vlevo (tak jak po většinu života). Po své třetí volbě prezidentem (druhé v ČR) se Havel doleva vrací, zejména však po ukončení prezidentství.

0 0
možnosti
BM

Napřed jako Husák, Prezidentem Čekoslovenské socialistické republiky, potom prezidentem Československé federativní republiky a pak prezidentem České republiky.

Tohle nemohl být jenom jeden kabát.

1 1
možnosti
BT

Havel je zdá se naprostý fenomén, plácáte sice naprosté nesmysly ale proč ne, základem je že prostě Havel ač pop smrti žije dál už jenom tím že třeba štve lidi jako vy či pan Klaus, a to je dobře ;-D

4 2
možnosti
JT

Ale prdlajs. Havel byl hochstapler, ktereho sem dosadil zapad.

4 3
možnosti
SB

S většinou toho, co jste napsal, bych souhlasil, avšak mám výhrady proti tomu, jak jste psal, Havel byl proti všemu, co zavánělo komunismem.

Když na to přišlo, dokázal se v disentu spojit s bývalými komunisty, jako byli Kohout, Pithart, Hájek, Jiří Ruml a řada dalších, po roce 1989 spolupracoval s bývalým komunistou Dubčekem, a pokud jde o Čalfu, s tím spolupracoval ještě v době, kdy ten byl členem KSČ.

Lze si samozřejmě klást otázku, do jaké míry to bylo v zájmu věci, protože třeba po rozchodu s komunistickou stranou ti lidé mohli pracovat pro společnou věc (přestože k této formulaci mám dost silné výhrady, protože stoprocentně se s komunismem dokázal rozejít snad akorát Kohout, který s poukazem na svou komunistickou minulost odmítl post ministra kultury), do jaké míry to byla naprostá nezbytnost (jako když Churchill spolupracoval se Stalinem) a do jaké míry to byl ryzí kariérismus. Odpovědi na tyto otázky by byly jistě věcí názoru každého jednotlivého pamětníka těch dob nebo každého jednotlivého mladého člověka, který by si o tom něco přečetl. A ve svých názorech by se lidé navzájem odlišovali. Avšak že to s tím odmítáním lidí, kteří měli něco společného s komunistickou stranou, nebylo až tak stoprocentní, jak píšete Vy, to dost dobře popřít nelze, ať už ty důvody byly jakékoli.

3 0
možnosti
RP

Havel, když s takovými lidmi musel spolupracovat, tak s nimi spolupracoval. Asi tak.

0 1
možnosti