Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

apeppepa

1. 3. 2012 21:59
V podstatě souhlas

Sice nevím, co má s masovostí našeho vysokého školství společného EU, ale klesající kvalita studentů a také pedagogů VŠ je alarmující. I tam by byly třeba srovnávací a kontrolní testy, přestože Dobeše jinak moc nemusím. A délka semestru pouhých 13 týdnů stojí také za zamyšlení, protože pedagogové pak učí pouze půl roku. Další kapitolou je pak získávání titulů politických prominentů - třeba takový starosta při "náročné" práci s platem 50 tisíc měsíčně dostane bakaláře za 3 semestry dálkového studia, zatímco běžný student na to potřebuje 6 semestrů denního studia ....

1 0
možnosti
C

Cynyc_

1. 3. 2012 12:25
Jéžiš, to je blábol.

Nejlepší vtip je "Stát lukrativně platí vysokoškolské pedagogy" a "stát platí pomocné pracovníky, kteří pedagogům zajišťují servis". Nástupní plat šestnáct tisíc hrubého (méně než na ZŠ či SŠ) pro toho, kdo je dostatečně kvalifikován, aby poskytoval nejvyšší formu vzdělání, mi opravdu lukrativní nepřipadá, a "pomocní pracovníci" jsou naprostá halucinace, neboť co si VŠ pedagog neudělá sám, to nemá (pokud tedy "pomocní pracovníci" nejsou uklizečky nebo mzdové účetní). Velmi objevné je tvrzení, že "v dnešní době za 5 - 10 let bývá většina informací z vysokoškolského studia zastaralá" - v takovém intervalu se zřejmě mění platnost Pythagorovy věty, anatomie mozku či periodická tabulka prvků. Především se ale autor naprosto mýlí ve ztotožňování smysluplnosti VŠ studia jedince s jeho studijními předpoklady, které dále ztotožňuje s IQ. Pravda je taková, že o úspěšnosti jedince v pracovním životě (a v důsledku návratnosti prostředků vložených do jeho studia) rozhoduje píle.

4 0
možnosti
RP

radim36

1. 3. 2012 15:17
Re: Jéžiš, to je blábol.

No, pokud jste blbej, můžete být pilnej jak chcete a je vám to k ničemu.

Pokud jste průměrně chytrej, můžete na něčem makat 14 dní od rána do večera, potom přijde někdo, kdo je nadprůměrně chytrej , sedne k tomu a za den nebo půlden vás dožene a předežene. A přesně o tom je učení na vysoké škole. Máte na nějakou dávku nových znalostí nějaký vymezený čas, když to stihnete rychleji, můžete nad těmi znalostmi uvažovat, otočit a zpracovat podle sebe a získat nějaký svůj originální tvůrčí náhled. Plus ještě máte čas třeba na odpočinek. Když to nestihnete rychleji, naučíte se sotva jedno a hned dostáváte další . Studujete pak nonstop bez odpočinku v podstatě celou dobu na vysoké, sem tam něco nestihnete, sem tam zapomenete....

Přirozeně se to promítne na kvalitě vašich znalostí a následně potom na vaší použitelnosti v praxi. A to je právě ta rentabilita a návratnost investice peněz daňových poplatníků   do vysokého školství

0 0
možnosti
LV

baloun

1. 3. 2012 10:50
podepisuji

R^

0 0
možnosti
FK

ataknevim

1. 3. 2012 10:19
prostě snížit počet vysokoškoláků.

Jo, o ty, co raději dělají po ulicích kravál a maškary /v době půstu/ než aby studovali. Především proto, že se nechají navést pro každou blbost. Jak ti největší houpáci. A nestyděj se za to a vytrubujou to do televize.  O těch jejich učitelích ani nemluvě. Ti jsou taky  akorát tak na dvě věci...

To prý mají, v době těch kraválů,  samé přednášky, ale aby si něco zgruntu pověděli o těch reformách, aby nebyli za blbí, to je ani nenapadne.

0 0
možnosti
AA

Saša

1. 3. 2012 12:11
Kádrové prověrky to chce.

A pěkně jako v roce 1948 ustavit akční výbory a vyloučit ze studií všechny ty živly, které protestovali proti vládě "našich" stran.

0 0
možnosti
P

praveverka

1. 3. 2012 10:17
Nebo:

Nejlepší vysokoškolská reforma - prostě snížit soukromé VŠ. Tečka.

1 0
možnosti
MB

MacX

1. 3. 2012 10:19
Re: Nebo:

To by nutně vedlo ke korupci a kamarádšoftům - podle čeho vyberete koho ano a koho ne?

Nesnížit, zrušit.

0 0
možnosti

Pravá Míra

1. 3. 2012 10:03
Pravá Míra

nevím, kde autor vynalezl, že díky požadavku EU je naše vysoké školství masové. EU nic takového nikdy nepožadovala. Pouze hlídá rovnost přístupu ke vzdělání a ta u nás v pořádku není. Pokud jde o počet škol a vysokoškoláků, souhlasím, je to nesmysl. Na 11 mil obyvatel může existovat jedna (když slevím, dvě) plnohodnotná universita humanitních a přírodovědných oborůa jedna (když slevím, dvě, možná i tři) technická universita. Ostatní prostě statisticky nevychází a výsledkem jsou školy na úrovni předválečných vyšších odborných či gymnasií. V lepším případě.

1 0
možnosti
MF

FenyAMG

1. 3. 2012 9:45
Snížit počet vysokoškoláků

OK, ale to půjde hlavně ztížením výuky, stejně jako by se měla výuka ztížit na ZŠ a SŠ. Ale doopravdy ztížit, ne že žáci dostanou o tři nepotřebné předměty víc a budou se tupě ve školách nudit do pěti odpoledne.

2 0
možnosti
MB

MacX

1. 3. 2012 9:43
No, možná to je jinak...

"A až dvojnásobek by stát mohl získat na nepřímých platbách. To jest na

tom, že tito lidi místo neproduktivního studia by pracovali a státu tak

odváděli daně z příjmu a taky povinné zdravotní a sociální daně..."

To by, pane, fungovalo, kdyby místa, která by ti ne-studující, mohli zaujmou, v nějakém větším množství existovala. Problém současné doby je v tom, že se pronikavě snižuje množství pracovních míst pro lidi s průměrným nadáním. Volná místa jsou pro vysoce kvalifikované (dobře vzdělané s praxí), kterých je přirozeně málo, a pak na druhém konci je řada míst (u lopaty, pásu, kbelíku, za pokladnou...), která téměř žádnou kvalifikaci nevyžadují, spíš dobrý zdravotní stav. A která jsou ovšem dosti mizerně placená.

Ten prostor mezi tím - služby, administrativa, středně kvalifikovaná řemesla, se stále zmenšuje. Stačí si udělat statistiku poptávky na pracovních serverech. A lidé, kteří o taková místa usilují, samozřejmě chtějí mít cokoliv, co je mezi 50-100 uchazeči vyčlení, např. titul.

0 0
možnosti
MB

MacX

1. 3. 2012 9:45
Re: No, možná to je jinak...

Jo, a nejsem moc zvědav na námitky, že někdo nemohl sehnat instalatéra, a tak mají jít všichni na řemesla. Problém není v nedostatku vyučených, problém je v nedostatku zacvičených vyučených. Lidí, co se vyučili a dělají něco jiného, nebo jsou na úřadě práce, je víc než dost. Opět se podívejte do statistik ÚP, které kvalifikace je mezi nezaměstnanými nejvíc, vyučenci jsou hned po lidech se základním vzděláním.

0 0
možnosti
P

pavev1

1. 3. 2012 9:26
1!

Absolutní souhlasR^R^R^

0 0
možnosti
DH

malý david

1. 3. 2012 9:01
studuje tady

skoro 10 000 slovenských studentů,pochopitelně také zadarmo.Pak odejdou zpět na Slovensko a tam hledají uplatnění.

1 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.