Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

carolusI

20. 6. 2011 15:54
Není to jen o odborářích

Je to také o firmách. Ty které si váží svých kvalifikovaných zaměstnanců, dokáží vyrábět nepoměrně kvalitnější zboží neý je to čínské. A kupodivu si mohou dovolit své zaměstnance i dobře platit. Pak jsou ale firmy, které se snaží vyždímat ze zaměstnanců co nejvíc a nabírají krátkodobě nekvalifikované lidi. Úroveň jejich výrobků se přibližuje úrovni těch čínských a na trhu jsou nekonkurenceschopné. Který přístup je lepší si každý domyslí. Dnešní pravicová propaganda spíš straní těm druhým a zapomíná, že trh to opravdu časem vyřeší. Jenže stát  zkrachuje s nimi. A po zásluze. Ono to začíná úpadkem školství a glorifikací vyčůraných kšeftařů. A posměch těm " hloupým", kteří se živí prací k tomu také patří.

0 0
možnosti

škovras

18. 6. 2011 16:15
Jestlipak

nešlo odborářům hlavně o to, že všichni dorovnáváme státní rozpočet svými penězi proto, že míra korupce dostoupila obludných rozměrů. ? Někde jsem četl, že na předražených nákupech, neoprávněných dotacích atd. to dělá 70 miliard, což je téměř polovina schodku státního rozpočtu ?

0 0
možnosti

Karl Novak

18. 6. 2011 9:27
V podstatě má autor pravdu,

z celého blogu však vykukuje jeden omyl. Podle autora je množství "práce" konstantní a práce se přesouvá po globalizovaném světě. Množství práce pro lidi je však v podstatě nekonečné. Pouze socialistické regulace trhu brání aby se nabídka potkala s poptávkou.

0 0
možnosti

www.cestazkrize.cz

17. 6. 2011 11:23
no to je mazec

jsem zvědavý co autor tohoto článku bude říkat, až si v šedesáti sedmi letech bude hledat práci a bude chtít konkurovat kvalitou, produktivitou a cenou práce nejen čínskému, ale také indickému či brazilskému třiceti-letému "konkurentovi". Tady je na místě přehodnotit celou strategii práce v celosvětovém měřítku a ne se jen snažit tupě opakovat pravicově-ideologická dogmata o tom jak jsme drazí a nekonkurenceschopní. Můžete jít pracovat za dvě stovky na den, jsem ale zvědavý jak budete platit nájem a jídlo...8-o

0 0
možnosti

radim36

17. 6. 2011 11:42
Re: no to je mazec

Podívejte se, přehodnocovat celou strategii práce v celosvětovém měřítku můžete u piva nebo na tribuně či podobném diskuzním kroužku, až se z vás bude kouřit a stejně nepřehodnotíte v dnešním světě volného obchodu nic.

Jedině že byste někde udělal převrat, vytvořit totalitní diktaturu a od ostatního světa se oddělil železnou oponou, to by mohlo pár let fungovat.

Ta celosvětová soutěž je prostě fakt a nikdo s tím nic nenadělá.

Jediný recept je prostě být v kariéře úspěšný. Ve 20 - 30 letech, kdy ještě můžu tvrdě makat, prostě musím postoupit na takové pracovní místo, které mi umožní v 40 - 50  - 60 letech nemakat manuálně, ale už spíš duševně. A v těch 50 - 60 letech věku nebo případně dřív prostě musím být v kariéře tak úspěšný, abych v 70 letech a později prostě něco měl, z čehomůžu za přispění důchodu, žít.

0 0
možnosti

Jáosobně

17. 6. 2011 10:53
Podnikaj a my všichni cálujeme

Já osobně nevěřím ani levici ani pravici.Krást potažmo dojit chtějí všichni.!!Teď jen která varianta bude do budoucna levnější a života schopná.Bártových 10 % byla pokud bereme jen ta % sakra dobrá nabídka.Dojí se všude a sofistikovaně...svět se změnil. Dojit státní rozpočet je pro pár vyvolených a moc to změnit nepůjde, jen eliminovat.Občané plní státní rozpočet a bossové, levice+pravice+odbory si za naše peníze, udělali hodně velkej bussines...podnikatelskej bezrizikovej záměr.Jo kdo umí, ten umí....a nám nezbejvá než platit.

0 0
možnosti

JardaM

17. 6. 2011 10:23
Je to trochu složitější

Vím, že jste to myslel dobře, vaše závěry ale vycházejí z komunistického pojetí ekonomiky, že se musí vyrábět, aby vznikly peníze. Tedy průmysl je primární a služby jsou až terciální sektor. Ale v normálně chápané ekonomice tomu tak není. Všechny složky ekonomiky přispívají k tvorbě důchodu (nechápejte prosím jako penzi). Jestli se něco vyrobí v Číně a k nám se to doveze není důležité, důležité je máme-li co vyvézt jako protihodnotu tj. abychom neměli deficitní zahraniční obchod. A vyvážet se dá cokoli nejen výrobky či suroviny ale i služby či kapitál a dovážet se naopak dají zahraniční investice (což jsou taky peníze, které vyrovnávají případný obchodní deficit. Čili je to opravdu složitější.

0 0
možnosti

JardaM

17. 6. 2011 10:31
Re: Je to trochu složitější

To, že se nám některé typy výrob přesouvají je "drahou" pracovní silou pravda taky jen částečně. Některé výroby se přesouvaji z důvodu přeregulovanosti socialistické EU a některé díky šíleným environmentálním opatřením jako je např. obchod uhlíkovými povolenkami viz blog

http://moucka.blog.idnes.cz/c/191152/Doktrina-o-globalnim-oteplovani-je-arogantni-vysmech-rozumu.html

Ale jinak souhlasim s heslem, že peněz není málo jen zlodějů je hodně. Pokud by se eliminovala všudypřítomná korupce a ušetřilo se 20-30%, které jsou spotřebovávány na statní investice a nákupy zboží a služeb, tak máme myslím vyrovnaný rozpočet. Se stávkou, tak, jak je postavena nesouhlasím. Souhlasil bych, kdyby se národ postavil po bok Španělska a Islandu (před třemi lety) a celonárodním tlakem jsme zrušili současnou prohnilou garnituru, nahradili je novými tvářemi, vystoupili z EU a posílili přímou demokracii.

0 0
možnosti

Pepan11

17. 6. 2011 10:17
rozkradenych 1000 miliard

V ramci privatizace a post-privatizace se rozkradlo 1000 miliard. Rozkradlo to tak 10000 lidi, kazdej chytil 100 melounu.

A tech 1000 miliard ve statni kase chybi. Je na tom neco divneho, ze verejnost chce, aby ty chybejici penize zacalovalo tech 10000 zlodeju?

;-€

0 0
možnosti

vzdyt_to_rikam

17. 6. 2011 10:35
Re: rozkradenych 1000 miliard

A to si jako fakt myslíte, že i kdyby se takové prachy rozkradly, že by se zloději někdy našli, a kdyby se našli, tak by z nich ty prachy někdo vyrazil??? To si fakt myslíte, že to jde??? ...a to je ono - odboráři chtějí nesplnitelné:) Nikdo neříká, že krást je OK, ale je třeba být realista - nemůžu po této vládě a policii chtít, aby chytli a vyrazili prachy těchto rozměrů, to přece musí i odborář uznat, že to pitomost:)))

0 0
možnosti

Re.pe.te

17. 6. 2011 9:58
Vážený pane,

pokud by platily Vaše úvahy, pak by třeba Německo nebo Rakousko muselo být nesrovnatelně blíže krachu. Německý i rakouský odborář má přeci mnohem vyšší plat a tedy je pro zaměstnavatele dražší než český nebo dokonce čínský odborář. Nehledně na to, že třeba v Německu je v odborech takřka každý pracovník, kdežto u nás je odborářů do cca půl miliónu.

Jestli ono to třeba nebude tím, že v Německu nebo Rakousku by kauzy typu Opencard, Promopro, Pandur, .... skončily tak, že hlavní aktéři by seděli v lochu a ne ve vládě nebo na magistrátě!!!

0 0
možnosti

RAA

17. 6. 2011 10:03
Re: Vážený pane,

má pravdu. V Německu nikdy nebyl socialismus a lidi se nenaučili podplácet, krást, (kdo neokrádá stát okrádá svou rodinu) a chodit do práce, místo pracovat. V Německu jsou podnikatelé se zkušeností, u nás jsou to bývali političtí kádři, kterým zůstala moc  a know-how, a veksláci, kteří měli peníze. Tam hledej zdroj. Ani komunista, ani vekslák nikdy nebude umět rovně hospodařit. Jo Havle, cos to udělal tím blábolem - nejsme jako oni......

0 0
možnosti

Karotak

17. 6. 2011 8:15
Článek o ničem

jak se píše níže vina je na obou stranách politického spektra, ale co s tím dělat není dle mého mínění snaha nasypat do rozpočtu další peníze formou různých daní apod. a zároveň nechat těmto tzv. odborníkům volné ruce ať nám po těch 20ti letech ukáží jak to umí ještě roztočit a jak umí všem pustit žilou; začít má každý u sebe ... politici začali populismem a začali vytahovat na sebe kostlivce v podobě Gripenů, IPB, Dinga, Iveca ..., ale to vše je jak řešit násedky, ale nikde se už neříká jak řešit příčiny???? Politická odpovědnost za špatná rozhodnutí není, nebyla a v nejbližší době ani nebude. Takže si politici snaží napustit svůj rybníček, kde se pojede ve starých kolejích a nic se nezmění. Snad jen to, že poškodí ostatní občany a na důchod jak bylo v upoutávce před vstupem do EU se máme odstěhovat jinam, kde bude líp ;-)

0 0
možnosti

SuperSocka.

17. 6. 2011 7:38
Neuvěřitelně hloupý článek

Nesmysly ultrafanouška pravice, který nepochopil o čem ta stávka byla....

0 0
možnosti

hinny

17. 6. 2011 8:53
Re: Neuvěřitelně hloupý článek

a včem nemá pravdu ? namísto aby jste tupě autorovi nadával zkuste mu jeho názory vyvrátit - ale na to váš mozeček asi kapacitně nestačí že ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.