Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letadlo padá dolů.

Čeští tuneláři blednou závistí. Jejich "pracně" vytunelované ušušněné desítky a stovky miliónů nejsou nic ve srovnání s deficitem státního podniku Českých aerolinií. Jenom během letošního prvního půl roku mají ČSA ztrátu 1800 miliónů, to je každý den ztráta zhruba 10 miliónů Kč. A to ještě během posledních let Aerolinie prodaly vlastní majetek v hodnotě 2,5 miliardy korun, přesto jejich současná hodnota je minusová, 708 miliónů v červených číslech.

Člověku to nebere, co dělali po poslední roky manažeři ČSA? Jaktože po prvních znepokojivých signálech, kdy měsíc, dva, tři měsíce každý den po sobě ČSA negenerovaly zisk, ale mnohamiliónovou ztrátu a výhledy nemohly ukazovat obrat k lepšímu, nezbystřili a nepřipravili už tehdy radikální a účinná ekonomická opatření. Podle všech údajů, které nyní vyšly najevo, tak aerolinie začaly ztrácet už na úplném začátku krize, v době začátku loňského léta, kdy v USA teprve začínaly padat první banky zasažené balíky finančních derivátů otrávěných toxickými americkými hypotékami. Přitom léto je sezóna, takže letecké společnosti by přes léto měly o to víc vydělávat.
Možná to je tím, že podnik je státní. Kdyby vedení ČSA začalo připravovat nějaké radikální ekonomické ozdravné řezy, postavili by se v této době proti nim všichni. Postavil by se proti nim stát, protože by jako podnik spravovaný státem negovali tehdejší oficiální politiku státu, že se nic neděje, že světová krize "projde kolem" a Českou republiku nezasáhne. Postavily by se proti nim odbory, protože ekonomické ozdravení firmy vždy znamená propouštění zaměstnanců a snížení mezd ostatním. Pravděpodobně by to dopadlo tak, že by kompletní vedení ČSA letělo ze svých postů a pokud by je zaměstnala nějaká jiná firma, šli by s výdělkem podstatně dolů. A konečně postavila by se proti tomu i ČSSD, protože od doby, kdy v ČSA působil Tvrdík, od té doby uznávaný volební manažer oranžových, tuto firmu hodně vnímá.
Možná je to tím, že Tvrdíkovy razantní manažerské zásahy v době jeho působení v ČSA byly nadstaveny vabank na dlouhodobé období hospodářské prosperity a rychlého hospodářského růstu. Zkrátka Tvrdík v čele ČSA nakupoval a nakupoval, půjčoval si, zvyšoval zaměstnancům platy nad úroveň konkurence. Nic proti tomu, kdyby byla konjuktura taková, že by lidi létali čím dále víc a navíc dávali přednost klasickým drahým luxusním leteckým linkám před nízkonákladovými. Nakoupená letadla by přinášela zisk, půjčky by se splatily, kvalitní zaměstnanci za vysoké platy by pracovali lépe než konkurence a vytvářeli by a zlepšovali imidž firmy a vypláceli by se i za ty vysoké platy. Jenže to se nestalo. Ještě v době konjunktury, kdy po krizi nebylo ani vidu ani slechu se ukázalo, že Tvrdík směřování ČSA k trvalé konjunktuře přepálil. Aerolinky nedokázaly sehnat tolik zákazníků, aby vůbec mohly splácet svoje závazky. Tvrdík proto musel odejít. Nové vedení potom postupně a pomalu vycouvávalo z Tvrdíkových velikáškých plánů a ustupovalo. Ale pořád to nestačilo. Vypadá to, že v době nástupu světové hospodářské krize před rokem byly aerolinie pořád ještě ve špatném stavu, bez finančních rezerv a s množstvím starých závazků. Pokud má taková firma přežít dlouhodobou hospodářskou krizi s co nejmenší ztrátou na jménu, a velikosti firmy, nebo dokonce jenom prostě přežít, je jediná cesta, radikálně zreformovat, zeštíhlit a zefektivnit firmu už před krizí, v době krize je už obvykle pozdě. Jenže nové vedení ČSA drželo "ústa a krok" a tak je docela možné, že z Českých aerolinií brzo bude jen prázná skořápka.

Problém ČSA má i politický podtext a paralelu. Tvrdík je nyní uznávaný člen ČSSD a dá se říct, že svými názory do ČSSD beze zbytku zapadl. To, co předvedl v čele ČSA, by se dalo považovat za ukázku toho, co by předvedli sociální demokraté s naším státem, kdyby ČSSD s velkou převahou vyhrála volby a mohla by vládnout sama bez koaličních omezení. Naopak následující vedení ČSA by mohlo být zase velice dobrou paralelou k činnosti modré vlády ODS. Ekonomicky poměrně zdatní odborníci, snad, jak ale má přijít nějaký radikální zásah a reforma, tak jen taková, aby neohrozila posty.

Autor: Radim Polášek | úterý 25.8.2009 12:50 | karma článku: 25,35 | přečteno: 1436x
  • Další články autora

Radim Polášek

Pracant jako štvaná zvěř aneb chyť důchodce, když to dokážeš.

Pan prezident Pavel odkladem svého podpisu posunul platnost novely zákona o důchodovém pojištění a tím posunul její platnost o měsíc na prvního října.

7.9.2023 v 10:00 | Karma: 39,56 | Přečteno: 6762x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Vysokoškolský profesor přece nebude brát méně než učitelka na základní škole!

Platí, kolik který člověk na jaké pozici bere, tak to určuje, jak zaměstnavatel vidí tu praci, kterou dělá, důležitou. A asi se všichni shodneme, že vysokoškolský profesor dělá důležitější práci než ta učitelka na základní škole.

28.3.2023 v 14:59 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Velký hliníkový vodíkový humbuk.

Mnozí čtenáří sdělovacích prostředků v poslední době zaznamenali články o převratu ve vodíkové energetice nebo o tom, jak budou motory místo benzínem či elektřinou poháněné vodou a podobné "optimistické" články.

13.9.2017 v 8:35 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Věda

Radim Polášek

Bajky firemních personalistů a manažerů o údajném nedostatku lidí se bortí.

Nevím, co přesně přimělo paní Veroniku Němcovou napsat na iDNES tento článek "Ztráta času i peněz. Nikoho nám neposílejte, žádají firmy úřady práce."

24.8.2017 v 11:37 | Karma: 37,13 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Je lepší být hloupý anebo mít čisté ruce?

Ponechejme na jiné diskuzi či na vyšetřování, jestli Babiš skutečně krátil daně či se dopustil jiných nepředložeností. Vezměme premisu, že Sobotka je o nějakém takovémto trestném činu přesvědčen.

3.5.2017 v 9:26 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.