Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prodej pocitů vázne aneb životní pojištění už má prakticky každý.

Prodejci pojištění byli vždycky v očích ostatních blízko k podvodníkům, vyčůránkům a podobným nesolidním existencím. A zdá se, že se to u nás v posledních letech ještě stupňuje. Článek o vysokých provizích za životní pojištění, který se nedávno v médiích objevil, mě podnítil k napsání tohoto ohlasu. U investičního životního pojištění se provize vyšplhala až někde k úrovni 15 - 20 měsíčních plateb. Za takové průměrné investiční životní pojištění s měsíční platbou pojistného 1500 Kč tedy zprostředkovatel může dostat až 20 - 30 tisíc provize. To je zdánlivě velice moc. Jenže nic není tak, jak to na první pohled vypadá

Klientů ochotných se pojistit valem ubývá. Zlaté doby pojišťovacích zprostředkovatelů v 90 letech minulého století jsou pryč. Zlaté doby, kdy každý druhý oslovený na životní, tehdy ještě kapitálové pojištění reagoval slovy "životní pojištění ? Nevím. Neznám. A chtěl bych mít...."
Zná tady někdo někoho, kdo by v posledních letech mohl něco takového říct?

V devadesátých letech každá pojišťovna, která se tady objevila, zažívala velice dobré časy. Počet uzavřených smluv stejně jako množství vybíraného pojistného ratetově stoupaly. Každý nový přijatý pojišťovací zprostředkovatel automaticky přinášel svému manažeru skupiny nové smlouvy. Manažeři nahoře počítali procenta pojistného trhu, které jejich pojišťovna zabrala a manažeři dole se těšili z uzavřených nových pojistných smluv a z odměn. Jenže časem se pojišťovací zprostředkovatelé zeptali už úplně každého a každý, kdo jen trošičku prstíčkem souhlasil, už příslušnou pojistnou smlouvu uzavřel.

Přímý prodej přes pojišťovací zprostředkovatele má svoje klady, ale i zápory. Ke kladům patří jednoznačně to, že s relativně malými náklady a bez nějaké dlouhé časové přípravy je možné dát dohromady fungující velký tým, dosáhnout velkých objemů prodeje a tím zabrat trh dříve než konkurence. Pro nějaký nový trh, kde jsou příslušné produkty zatím neznámé a kde pojišťovna teprve expanduje, je to jednoznačně nejlepší způsob. Jenže jak se trh zaplní a příslušné pojišťovny se už svými produkty etablují a stanou se známými, najednou pojišťovací zprostředkovatelé zjišťují, že se ptají a ptají, jezdí na schůzky, vysvětlují a přesto skoro nikdo smlouvy neuzavírá. Jediné, co roste, jsou potom náklady, někdo musí zaplatit telefony, někdo musí zaplatit neúspěšné "bezplatné" schůzky a i stát si žádá od odvážlivce, co se rozhodl živit sám třeba zrovna prodejem pojištění, svoji pravidelnou každoměsíční dávku sociálního a zdravotního...
Nedá se říct, že by proti tomu pojišťovny nic nedělaly. Už dříve v rámci konkurenčního boje bylo běžně akceptováno vedení nově získaného klienta k ukončení smlouvy s konkurenční pojišťovnou a uzavření rovnocenné smlouvy s pojišťovnou zprostředkovatele. Některé pojišťovny dokonce běžně akceptovaly rušení svých starších smluv a v náhradu uzavírání smluv na novější současné verze životního pojištění. Přirozeně u původních smluv se smluvní pokutou za předčasné ukončení smlouvy a u nové smlouvy s plnou vstupní provizí. Nové druhy životního pojištění byly upravovány směrem k flexibilitě, aby vyhovovaly konkrétním jedinečným podmínkám každého klienta i změnám v době trvání smlouvy, ale taky směrem k velké mnohostrannosti, složitosti a nepřehlednosti životního pojištění, aby se dodalo víc "munice" pojišťovacímu zprostředkovateli na prodejní schůzce. Objevily se "množstevní" slevy z pojistného, životní, třeba investiční pojištění je soubor v podstatě 5 - 10 různých pojištění a v balíku toho klient jednoznačně nakoupí víc než jednotlivě. No a v poslední řadě se pro kapitálové a později ještě více pro investiční životní pojištění podstatně zvýšily provize.

Jenže to všechno asi nebude stačit. Snadno "ulovitelní" klienti, se kterými nebyl problém sjednat schůzku a kteří s otevřenými ústy poslouchali pro ně neznámé informace, co do nich zprostředkovatel hustil a podepsali potom smlouvu, prostě u nás už došli. To už žádná opatření žádných pojišťoven nespraví. Šéfové pojišťoven si budou muset odvyknout na každoroční automatický mnohaprocentní nárůst počtu uzavřených smluv a vybraného pojistného. Zprostředkovatelé si budou muset odvyknout na "lovení" neznámých lidí coby klientů podle telefonních seznamů nebo podle kontaktních telefonů na bilboardech a jiných podobných zdrojích a navyknout se starat zejména o stávající klienty a žít z služeb pro tyto stávající klienty své pojišťovny, ne z provizí.
Průměrný dnešní klient už ví, co to je životní pojištění a umí si víceméně spočítat, jak jsou pro něho jednotlivé nabídky výhodné. Telefonování za účelem domlouvání schůzky považuje za otravování a vlastní schůzku za ztracený čas nebo maximálně za možnost jednou za dva roky se dovědět něco nového. Když chce uzavřít životní pojištění, uzavře ho tehdy, když chce on a s tím, koho si sám vybere. Ne s nějakým neznámým, který se mu nacpe na schůzku do bytu.

Zdá se, že manažerům pojišťoven nastanou opravdu zajímavé časy.



Autor: Radim Polášek | neděle 19.7.2009 16:00 | karma článku: 12,42 | přečteno: 1177x
  • Další články autora

Radim Polášek

Pracant jako štvaná zvěř aneb chyť důchodce, když to dokážeš.

Pan prezident Pavel odkladem svého podpisu posunul platnost novely zákona o důchodovém pojištění a tím posunul její platnost o měsíc na prvního října.

7.9.2023 v 10:00 | Karma: 39,56 | Přečteno: 6762x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Vysokoškolský profesor přece nebude brát méně než učitelka na základní škole!

Platí, kolik který člověk na jaké pozici bere, tak to určuje, jak zaměstnavatel vidí tu praci, kterou dělá, důležitou. A asi se všichni shodneme, že vysokoškolský profesor dělá důležitější práci než ta učitelka na základní škole.

28.3.2023 v 14:59 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Velký hliníkový vodíkový humbuk.

Mnozí čtenáří sdělovacích prostředků v poslední době zaznamenali články o převratu ve vodíkové energetice nebo o tom, jak budou motory místo benzínem či elektřinou poháněné vodou a podobné "optimistické" články.

13.9.2017 v 8:35 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Věda

Radim Polášek

Bajky firemních personalistů a manažerů o údajném nedostatku lidí se bortí.

Nevím, co přesně přimělo paní Veroniku Němcovou napsat na iDNES tento článek "Ztráta času i peněz. Nikoho nám neposílejte, žádají firmy úřady práce."

24.8.2017 v 11:37 | Karma: 37,13 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Je lepší být hloupý anebo mít čisté ruce?

Ponechejme na jiné diskuzi či na vyšetřování, jestli Babiš skutečně krátil daně či se dopustil jiných nepředložeností. Vezměme premisu, že Sobotka je o nějakém takovémto trestném činu přesvědčen.

3.5.2017 v 9:26 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.