Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pracant jako štvaná zvěř aneb chyť důchodce, když to dokážeš.

Pan prezident Pavel odkladem svého podpisu posunul platnost novely zákona o důchodovém pojištění a tím posunul její platnost o měsíc na prvního října.

Současná vláda zpopularizovala možnost odejít do důchodu předčasně i propagandisticky i materiálně výhodnými podmínkami. Dříve pomýšlela na předčasný důchod hlavně vrstva starších pracujících, z nějakých důvodů šikanovaných personalisty a manažery ve firmách, přes které měli problém se dostat ke své práci nebo dokonce k jakékoliv práci. To pracovnímu trhu nijak zvlášť nevadilo, protože tito lidé toho moc nenapracovali. Byli buď na pracáku nebo pracovali na nenáročných a mizerně placených polo brigádnických pozicích  a podobně. A byli neviditelní, respektive se  pro veřejnost schovali do kolonek "netáhel odmítajících práci, které ostatní musí živit" 
Jenže dnes  odchází do předčasných důchodů i vrstva těch starších dlouhodobě a stabilně pracujících.  A není se čemu divit, tito lidé dostanou důchod o pár let dříve a navíc ho budou mít po celý zbytek života vyšší než kdyby pracovali ještě pár let dál a šli potom do řádného důchodu v řádném důchodovém věku.  Byli by hloupí, kdyby toho nevyužili. Kdyby nevyužili chyby nebo nedostatečnosti současné vlády, která ty podmínky nedokázala včas upravit. A to má trvat ještě nějaké dny do začátku působnosti oné novely.
Firmy to nejspíš zasáhlo dost citlivě. Hodně těch starších jsou dlouhodobě fungující zaměstnanci firem, všelijací místní firemní odborníci, kteří už o hodně dříve poznali v kariéře svůj vrchol, zakotvili na nějaké lepší pracovní pozici, aby práci na ní a jejímu dokonalému zvládnutí věnovali zbytek kariéry. Nyní to byli spolehliví seniorní zaměstnanci perfektně ovládající svůj úsek práce, na svém místě těžko nahraditelní jinými. Současně ale už byli z té dlouhodobé práce často unavení, cítili začínající chronické zdravotní potíže a nebo se cítili omezováni mladými "progresívními" či rovnou rychlokvaškami, kteří se třeba jako nezkušení absolventi díky své škole dostali na pozice, na které se dříve muselo roky vypracovávat. A nyní, místo aby ještě pár let fungovali a třeba vedle sebe nechali vyrůst náhradníka, prostě nyní najednou mizí, odcházejí. A budou velmi chybět, protože za ně není náhrada. Mladí na jejich pracovní pozice nechtějí, aspoň ne za takové mzdy. Navíc absolventi spousty vysokých škol ani nemohou, protože by tím přiznali krach svých kariérních plánů. Starší by i chtěli, ale zase se nemusí dostat, robotizace, automatizace a obecně obrovsky složité předpisy na všechno, od bezpečnosti po technologické postupy a varianty výroby způsobují, že dlouhodobě dobře a bez chyb mohou na těch pracovních pozicích pracovat pouze lidi s aspoň nějakou trochu nadprůměrnou inteligencí. Ostatní mohou být jen pomocníci, kterým někdo musí říkat, co a jak mají dělat.
Každý měsíc, kdy tyto výhodné podmínky pro předčasný důchod existovaly, takhle předčasně o několik let dříve měly odcházet z pracovního trhu vyšší tisícovky pracovníků. A to trvá už hodně měsíců, takže celkově je předčasně o několik let dříve než mohlo být, uvolněno desítky tisíc pracovních míst. 
Možnost, jak to napravit by byla třeba ta předčasné uprchlíky z pracovního procesu znovu podchytit. Jenomže to už nebude možné jinak než dobrovolně. Práce pro tyto novopečené důchodce musí prostě být výhodná. Pro důchodce je tady už třeba možnost zkrácené pracovní doby, jenže to zase spíš dělá problémy ve firmách. Spíš to musí být ze strany státu, snížení nebo úplné zrušení odvodů, přepočty a další navyšování důchodů na základě měsíců odpracovaných i v důchodu a další. Možná už něco z toho existuje, nevím to přesně. Nicméně, pokud se mají firmám vrátit aspoň nějací pracanti, nějaké další  zvýhodnění pracujících důchodců prostě musí být. 
Prostě a jednoduše, chyť vládo důchodce a přitáhni je zpět k práci! Když to dokážeš!?

Autor: Radim Polášek | čtvrtek 7.9.2023 10:00 | karma článku: 39,56 | přečteno: 6762x
  • Další články autora

Radim Polášek

Vysokoškolský profesor přece nebude brát méně než učitelka na základní škole!

Platí, kolik který člověk na jaké pozici bere, tak to určuje, jak zaměstnavatel vidí tu praci, kterou dělá, důležitou. A asi se všichni shodneme, že vysokoškolský profesor dělá důležitější práci než ta učitelka na základní škole.

28.3.2023 v 14:59 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Velký hliníkový vodíkový humbuk.

Mnozí čtenáří sdělovacích prostředků v poslední době zaznamenali články o převratu ve vodíkové energetice nebo o tom, jak budou motory místo benzínem či elektřinou poháněné vodou a podobné "optimistické" články.

13.9.2017 v 8:35 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Věda

Radim Polášek

Bajky firemních personalistů a manažerů o údajném nedostatku lidí se bortí.

Nevím, co přesně přimělo paní Veroniku Němcovou napsat na iDNES tento článek "Ztráta času i peněz. Nikoho nám neposílejte, žádají firmy úřady práce."

24.8.2017 v 11:37 | Karma: 37,13 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Je lepší být hloupý anebo mít čisté ruce?

Ponechejme na jiné diskuzi či na vyšetřování, jestli Babiš skutečně krátil daně či se dopustil jiných nepředložeností. Vezměme premisu, že Sobotka je o nějakém takovémto trestném činu přesvědčen.

3.5.2017 v 9:26 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika

Radim Polášek

Němečtí voliči ukázali, že umí samostatně myslet.

Pohroma, debakl, Německý masakr motorovou pilou, úspěšná AFD přímo odkrojila z těla německých stran obrovské kusy voličů......Tak zní titulky v německém mainstreamovém tisku.

5.9.2016 v 16:15 | Karma: 29,03 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.