Zachoval se Mišík jako chlap nebo nezachoval?

Upřímně řečeno, já nevím. Mišíka mám rád, jeho hudby jsem kdysi za socíku hodně naposlouchal a i nyní si ji rád poslechnu.

MišíkMf Dnes

Ale teď je v centru pozornosti z jiného důvodu. Mišík měl dostat medaili , která měla být vyjádřením jeho celoživotního díla a postoje a kterou si bezesporu zaslouží. Jenže Mišík tu medaili odmítl, protože se mu  údajně nelíbí, kdo mu ji dává.
Dává mu ji Miloš Zeman. V době za komunistů, kdy Mišík byl v opozici a zakázaný, byl Zeman ve své opozici proti režimu v prognostickém ústavu. V době, kdy Mišík psal a zpíval písničky, které pomáhaly obecnému lidu tu dobu přežít, Zeman psal v prognostickém ústavu rozbory a články, které pomáhaly a dávaly naději ekonomicky vzdělaným lidem, protože dokazovaly, že vláda komunistů se ekonomicky blíží ke dnu a tudíž ke konci. V době, kdy Zeman ještě nebyl presidentem, byl důchodcem . Mišík byl a je taky důchodcem a dovoluji si odhadnout, že i jejich finanční zázemí bylo srovnatelné. Zemanovo z platů, které pobíral z doby, kdy byl v politice, Mišíkovo z tantiém z jeho písní.
A teď Mišík nechce, aby mu tu medaili připnul zrovna Zeman. Že by Karel Schwarzenberg , stárnoucí šlechtic, kníže a majitel obrovských statků, toho času hodně let v politice a tudíž taky s reputací příslušně tou politikou své strany TOP 09  poznamenaný , byl pro Mišíka přijatelnější? Nebo prostě Mišík medaili nechce? Nemá pro něho cenu? S dost velkou pravděpodobností mu už podobná medaile udělena nebude, ať už příští presidentské volby vyhraje kdokoliv. Což je podle mně škoda, Mišík by si za ty svoje písničky nějaké uznání zasloužil. Ale když nechce, podle mně je to jeho osobní rozhodnutí. Bohužel, ale tím to hasne.
Proč by ale měl být chlap, když tu medaili od Zemana odmítl? ( A nebýt chlap, kdyby ji přijal? ) Zavřou ho snad za to? Zdvojnásobí mu snad nájem? Zakážou hrát jeho písně jako to dělali komunisté?

Nestane se prostě vůbec nic, kromě pár uveřejněných článků v médiích. Mišík bude dál důchodce, dál bude příležitostně hrát  svoje skladby a dál budou na něho chodit lidi.  Takže proč by se měl tím odmítnutím, dle titulku článku v Mf Dnes , zachovat jako chlap?
Napadá mě jedna logická možnost. Že redaktor Mf Dnes, který ten článek napsal, ví něco, co my nevíme. Přípusťme teoreticky, že někdy třeba za socíku se Mišík něčeho fatálního dopustil. Něčeho takového, co kdyby vyšlo najevo, tak by na nějakou medaili od státu prostě neměl nárok a musel by ji vrátit. Takže i když to nyní není veřejně známo, byl by to důvod pro něho tu medaili odmítnout. V takovém případě by se Mišík skutečně zachoval jako chlap, když tu medaili už dopředu odmítl.
Anebo je tady druhá možnost. Že redaktor Mf Dnes, který ten článek napsal , prostě eufeministicky řečeno, nemá rád Zemana. Ostatně ale takových lidí je víc.
Kterápak z těchto možností je asi pravděpodobnější?
Myslím, že je velice logické, jestli Mišík ty diskuze kolem jeho odmítnutí medaile od presidenta sleduje, tak si asi říká dle klasika: "Kdybych to byl býval věděl, tak bych tam býval nechodil".....
"Kdybych to byl býval věděl, co se kolem toho  mého odmítnutí medaile s prominutím nakecá, byl bych tam býval bez jakéhokoliv rozruchu přišel a tu medaili si od Zemana vzal"
A ještě jeden odkaz na článek, který mne podnítil k napsání tohoto příspěvku:
http://kultura.idnes.cz/misik-odmitl-statni-vyznamenani-komentar-fg9-/hudba.aspx?c=A131028_012539_hudba_ob

Autor: Radim Polášek | pondělí 28.10.2013 10:20 | karma článku: 17,71 | přečteno: 1269x