Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobotka ještě ani nevyhrál volby a už udělal dluh.

Sledoval jsem včerejší, tedy sobotní demonstraci svolanou odbory na Václavák 21 dubna. Všichni u mikrofonu mluvili na jedno brdo. Nečasova vláda nám bere,  krade, tuneluje stamiliardy a proto se máme špatně. Ať vláda vláda odstoupí, budeme tady vládnout my a budeme se mít dobře. S demonstrací se ztotožnili a v průvodu kráčeli i představitelé opozičních stran, komunistů a sociální demokracie.

Mf Dnes

Ta každoroční ztráta stovek miliard korun ze státního rozpočtu je reálné číslo. Ovšem činnost současné Nečasovy vlády se na této ztrátě podílí pouze pár zanedbatelnými miliardami. Hlavní příčinou ztráty je krize evropského a amerického hospodářství. Vlastně spíš splasklá bublina, protože hospodářství zemí jako Čína, Indie, Brazílie, Turecko , Vietnam, Mexiko atd roste posledních deset let tempem 5 - 10 % ročně. Víc než polovina světa, bráno dle rozlohy a počtu obyvatel, se posledních 10 let prudce rozvíjí. Stagnuje pouze zhruba desetina světa, Evropa a Spojené Státy. Dříve tyto země bohatly z monopolu na výrobu průmyslového zboží pro zbytek světa.
Například ještě před takovými 30 - 20 lety by sklidil v Evropě posměch takový investiční záměr, podle kterého by se třeba sekyrky pro chalupáře vyráběly v Indii nebo na Filipínách a dovážely do Evropy. V Evropě by takové sekyrky tehdy vyrobili podstatně kvalitněji a doprava z druhého konce světa by tyto nekvalitní asijské sekyrky prodražila tolik, že by je v Evropě nikdo nekoupil. Obchod fungoval opačným směrem, v Evropě se po staletí vyráběly třeba zrovna ty sekyrky kvalitnější než kdekoliv jinde na světě, takže nebyl problém je do té Indie nebo Filipín vyvézt a prodat za za dobrou cenu.
Dneska by naopak sklidil posměch investiční záměr, podle kterého by se vyráběly ty sekyrky v Evropě a vyvážely do Číny nebo na ty Filipíny. Evropské mzdy, odborářské benefity pro zaměstnance, evropské předpisy, drahá evropská energie by nedovolila vyrábět ty sekyrky za takovou cenu, aby byly v Asii vůbec prodejné. I když by byly kvalitní, asijští výrobci by je dokázali dnes vyrobit už ve stejné kvalitě, ale za podstatně nižší cenu. Dneska se ty sekyrky téměř všechny vyrábějí v Asii a dovážejí do Evropy pro evropské chalupáře a kutily.
A takhle je to dneska skoro se vším běžným průmyslovým zbožím. Pokud neexistují speciální důvody, jak třeba problematická zámořská doprava například u automobilů, prestižní výroba u třeba airbusů, státní ochrana u vojenských a speciálních výrob anebo zpracovávání místních surovin jako třeba u potravin, tak veškerá průmyslová výroba buď je už vystěhována pryč z Evropy anebo se bude stěhovat v nejbližší době, po ukončení životnostního cyklu příslušných výrobních linek a provozů.
Do Evropy proudí jinde vyráběné zboží a opačným směrem proudí pryč z Evropy peníze za toto zboží. Naše peníze tak financují hospodářský rozvoj Číny, Vietnamu, Kambodže, Turecka, Brazílie... a v Evropě potom chybí.
Ale zpátky k tomu Sobotkovu dluhu. Ten účet, který svými řečmi deklarovali prakticky bez výjimky všichni ti, kteří na tom pódiu na Václaváku řečnili, vlastně vystavila Nečasova vláda. Nečasova vláda, která se vyžívala ve škrtání a šetření a úplně opominula vysvětlování a přesvědčování lidí. Nečasova vláda, která tolerovala třeba na ministerstvu práce a sociálních věcí zpackanou nebo vytunelovanou změnu informačního systému Úřadů Práce,  která tolerovala ministru Drábkovi necitelné škrty na dávkách, důchodech a podporách a šikanování lidí nařízenými veřejnými pracemi. Nečasova vláda, která tolerovala vyplácení pravidelných mimořádných měsíčních odměn ve výši násobků měsíčních platů desítkám a stovkám vládních úředníků. Počínaje paní Nagyovou, šéfkou kabinetu samotného premiéra a jeho blízkou spolupracovnicí.
To Nečasova vláda svým necitelným prosazováním škrtů na jedné straně a rozhazováním ušetřených peněz na druhé straně dala dohromady na jedno pódium a do jednoho průvodu vedle odborářů důchodce, tělesně postižené, obskurní Holešovskou výzvu, mladé radikální komunisty, zástupce Dělnické strany a další křiklouny.
Ti všichni vyřvávali z pódia nebo aspoň z davu,  že chtějí od státu dostávat víc a odevzdávat méně....
Představitelé Sociální Demokracie, stejně jako komunistů, sice nevyřvávali na pódiu, ani nebyli slyšet přímo ve zpravodajství o demonstraci.... Ale kráčeli tam v davu a v rozhovorech do médií jednoznačně demonstraci a další projevy odporu proti vládě podporovali.
Sociální Demokracie je podle všech výzkumů budoucí vítěz voleb. Až Bohuslav Sobotka nebo někdo jiný z této strany sestaví po vítězných volbách svou sociálnědemokratickou vládu, všichni tito křiklouni budou chtít od této oranžové vlády svůj díl z oněch stovek miliard korun. Které Nečasova vláda podle nich prošustrovávala a které podle nich změnou vlády se najednou objeví a najednou budou k dispozici. A Bohuslav Sobotka jim nějaké miliardy bude muset dát, aby tyto křiklouny aspoň na nějakou dobu utišil. Jenže je nemá kde vzít, ty miliardy prostě tady nikde nejsou.
Jinou možnost, než zvýšit daně nebo zvýšit státní dluh tedy Bohuslav Sobotka mít nebude.......

Autor: Radim Polášek | neděle 22.4.2012 18:45 | karma článku: 33,62 | přečteno: 2248x
  • Další články autora

Radim Polášek

Pracant jako štvaná zvěř aneb chyť důchodce, když to dokážeš.

Pan prezident Pavel odkladem svého podpisu posunul platnost novely zákona o důchodovém pojištění a tím posunul její platnost o měsíc na prvního října.

7.9.2023 v 10:00 | Karma: 39,56 | Přečteno: 6762x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Vysokoškolský profesor přece nebude brát méně než učitelka na základní škole!

Platí, kolik který člověk na jaké pozici bere, tak to určuje, jak zaměstnavatel vidí tu praci, kterou dělá, důležitou. A asi se všichni shodneme, že vysokoškolský profesor dělá důležitější práci než ta učitelka na základní škole.

28.3.2023 v 14:59 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Velký hliníkový vodíkový humbuk.

Mnozí čtenáří sdělovacích prostředků v poslední době zaznamenali články o převratu ve vodíkové energetice nebo o tom, jak budou motory místo benzínem či elektřinou poháněné vodou a podobné "optimistické" články.

13.9.2017 v 8:35 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Věda

Radim Polášek

Bajky firemních personalistů a manažerů o údajném nedostatku lidí se bortí.

Nevím, co přesně přimělo paní Veroniku Němcovou napsat na iDNES tento článek "Ztráta času i peněz. Nikoho nám neposílejte, žádají firmy úřady práce."

24.8.2017 v 11:37 | Karma: 37,13 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Je lepší být hloupý anebo mít čisté ruce?

Ponechejme na jiné diskuzi či na vyšetřování, jestli Babiš skutečně krátil daně či se dopustil jiných nepředložeností. Vezměme premisu, že Sobotka je o nějakém takovémto trestném činu přesvědčen.

3.5.2017 v 9:26 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.