Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Viníky krize potrestáme,

hřímá v rámci předvolebního boje americký prezident Obama. Vytvářejí se vyšetřovací týmy, skupiny federálních i státních žalobců. Zřídí se jednotka na vyšetřování finančních zločinů. Budou vyšetřeny nekalé praktiky, které způsobily americkou hypoteční krizi, která před několika lety odstartovala současnou hlubokou finanční krizi.

Mf Dnes

Vraťme se o takových 15 a ještě pár let nazpátek. V USA vládne v Bílém domě Bill Clinton a americká společnost je promořená rakovinou takzvané politické rasové korektnosti. V té době se tato takzvaná korektnost začala vztahovat i na peníze, na půjčky a na hypotéky od bank. Zastáncům této korektnosti začala vadit statistika. A statistika říkala, že bílý zájemce o hypotéku či půjčku ji získá mnohem častěji než černoch nebo hispánec. Statistika byla tedy prohlášena za projev amerického rasismu a občnská hnutí začala bojovat za to, aby statisticky černoši i hispánci dostávali půjčky a hypotéky ve stejném množství jako bílí.
Nikoho nezajímala jiná statistika. A sice taková, že statisticky běloši zastávali v průměru lepší a lépe placené zaměstnání. Případně dokonce statisticky mnohem větší procento bělochů mělo vůbec zaměstnání oproti černochům. Nebo hispáncům. Problém hispánců v USA je potom ten, že jejich statisticky významná část jsou ilegální imigranti z Mexika. Kteří jsou v USA trpěni, protože dělají nejhorší práce za nejnižší plat a přitom jsou v některých zemích USA v podstatě jakoby oficiálně. Takže za určitých podmínek mají taky nárok třeba na půjčky a hypotéky.
Rakovina korektnosti prorostla v americké společnosti do takové míry, že stačilo obvinění nějaké firmy z rasismu, nedoložené žádnými důkazy, k izolaci té firmy a k odchodu většiny jejich zákazníků a tím k citelnému hospodářskému propadu firmy nebo přímo ke krachu. V oblasti půjček a hypoték se to projevilo tím, že vznikala občanská sdružení, jejíž členové sledovali poskytování těchto finančních produktů bankami. A pokud se mezi zájemci o hypotéku nebo půjčku od banky objevili odmítnutí černoši nebo hispánci, rozpoutala tato občanská sdružení propagandistický antirasistický "run" na banku. Banka byla zruinována, protože od ní odešli zákazníci. Ti bohatí proto, protože si nemohli dovolit být zákazníkem banky obviněné z prosazování rasismu, byly by poškozeny i jejich obchodní zájmy , ztratili by taky své obchodní partnery. Ti běžní řadoví proto, protože kvůli politické korektnosti se v americké společnosti neslušelo být zákazníkem takové banky.
Výsledek byl ten, že banky poskytovaly půjčky i hypotéky všem, i těm, u kterých bylo už dopředu jasné, že tyto závazky nebudou schopni splácet. Což podle statistiky byli víc černoši a hispánci než běloši.
Finanční systém ve skutečnosti s takovými klienty počítá, ztráty, které bance takový klient nedodržením závazku vytvoří, pokryjí dobří klienti, ti , kteří svoje závazky plní a splácí. Neplatících nesmí být ale moc, může jich být zhruba jen tolik, co mohou udělat průměrní řadoví prodejci půjček a hypoték chyb, špatně odhadnout klienty, půjčit peníze těm, kdo je nejsou schopni vrátit. Nesmí to být ale systém, půjčovat systémově těm, u kteří ty peníze nevrátí. Banky v takovém systému oddálily krach tím, že rozložily své riziko na finanční instituce mimo tento americký systém.  Vzaly balíky těchto půjček a vytvořily z nich obchodovatelné finanční deriváty, případně další deriváty z derivátů a ty rozprodaly po celém světě. Tím americké banky oddálily svůj krach o nějakých 10 - 15 let. Dokud procenta půjček a hypoték lidem neschopným tyto půjčky vrátit nepřesáhly v příslušných finančních derivátech kritickou hranici... Balíky finančních derivátů byly tak těmito "toxickými" půjčkami takzvaně otráveny, tyto balíky derivátů za miliardy dolarů v depozitech amerických i světových bank náhle klesly na desetinu i tisícinu své předchozí hodnoty a s nimi padaly i ty instituce. Krize, v současné době už několik let živená globalizací a s ní spojeným stěhováním práce pryč z USA a Evropy za nižšími výrobními náklady mohla začít....  
Jednou z těch občanských sdružení, která pořádala v zájmu rasové korektnosti run na banky  bylo občanské sdružení ACORN. A v tomto sdružení pracoval jako sociální pracovník a právník jistý Hussein Barack Obama. Současný americký prezident má tedy na této světové krizi svůj podíl.
Proč tento příspěvek píšu. Za prvé je to 15 let a víc. Dneska v době internetu je to strašně moc dlouhá doba a tak je třeba takové věci připomíbnat, aby se nezapomněly.  Za druhé Barack Obama vstupuje do předvolebního boje o druhé období v prezidentském křesle a bude velice zajímavé sledovat, jestli se v předvolebním boji tyto argumenty objeví a v jaké formě.
A nakonec je vhodné znát  historii. Což clintonovská doba v USA už v podstatě je.  Jinak podle klasika hrozí nebezpečí, že si tuto historii znova zopakujeme. Konkrétně se jedná o nebezpečí rakoviny korektnosti, která se začíná projevovat už i tady v Evropě. Například nesmyslným příkazem evropského soudu nerozlišovat ve výši plateb na třeba životní a úrazové pojištění to, jestli klient je muž nebo žena. I když statistika jednoznačně říká, že mezi muži a ženami jsou v pravděpodobnosti pojistných událostí prokazatelné rozdíly jednoznačně odůvodňující rozdílnou výši plateb.

Autor: Radim Polášek | středa 25.1.2012 10:20 | karma článku: 25,08 | přečteno: 1431x
  • Další články autora

Radim Polášek

Pracant jako štvaná zvěř aneb chyť důchodce, když to dokážeš.

Pan prezident Pavel odkladem svého podpisu posunul platnost novely zákona o důchodovém pojištění a tím posunul její platnost o měsíc na prvního října.

7.9.2023 v 10:00 | Karma: 39,56 | Přečteno: 6762x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Vysokoškolský profesor přece nebude brát méně než učitelka na základní škole!

Platí, kolik který člověk na jaké pozici bere, tak to určuje, jak zaměstnavatel vidí tu praci, kterou dělá, důležitou. A asi se všichni shodneme, že vysokoškolský profesor dělá důležitější práci než ta učitelka na základní škole.

28.3.2023 v 14:59 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Velký hliníkový vodíkový humbuk.

Mnozí čtenáří sdělovacích prostředků v poslední době zaznamenali články o převratu ve vodíkové energetice nebo o tom, jak budou motory místo benzínem či elektřinou poháněné vodou a podobné "optimistické" články.

13.9.2017 v 8:35 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Věda

Radim Polášek

Bajky firemních personalistů a manažerů o údajném nedostatku lidí se bortí.

Nevím, co přesně přimělo paní Veroniku Němcovou napsat na iDNES tento článek "Ztráta času i peněz. Nikoho nám neposílejte, žádají firmy úřady práce."

24.8.2017 v 11:37 | Karma: 37,13 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Je lepší být hloupý anebo mít čisté ruce?

Ponechejme na jiné diskuzi či na vyšetřování, jestli Babiš skutečně krátil daně či se dopustil jiných nepředložeností. Vezměme premisu, že Sobotka je o nějakém takovémto trestném činu přesvědčen.

3.5.2017 v 9:26 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.