Obřím ekotendrem by stát sebral práci svým úředníkům.

26. 10. 2011 10:25:28
Obří ekotendr je vlastně souhrn mnoha dílčích ekotendrů. Ke čtyřem stovkám míst různě v republice, kde stále ještě přetrvává různé chemické znečištěné prostředí po bývalém socialistickém průmyslu, které se stát zavázal vyčistit. Kdo ten obří ekotendr vyhraje, tak bude muset sám pořádat dílčí výběrová řízení.

MF Dnes

Není totiž možné, aby celý obří ekotendr, který byl nyní vydražen za něco přes 50 miliard, zvládla jen jedna firma. Jednak je to obrovské množství peněz a obrovský rozsah práce, což by zvládla jediná firma jen velmi těžce, ale hlavně jednotlivá ekologická zatížení zbylá tady po těch už neexistujících socialistických provozech jsou různého charakteru. Jsou tady místa kontaminovaná ropnými látkami, obvykle po dlouhodobém nehospodárném a nešetrném zacházení s pohodnnými hmotami a oleji po různých opravnách aut, vlaků, zásobárnách a čerpačkách benzínu, nafty a oleje, těch je asi nejvíc. Jsou tady místa zamořená odpady s těžkými kovy, ať už po výrobě třeba baterií a akumulátorů nebo po galvanických provozech, po černých skládkách odpadů barev třeba ze starých lakoven. Jsou tady znečištění třeba chlórovanými uhlovodíky, zvlášť zákeřné ve styku s podzemní vodou, coby památky po různých čisticích a odmašťovacích linkách a likvidací odpadů z nich prostým vyléváním do půdy. Je tady znečištění třeba jedovatými dioxiny jako památka po výrobě agrochemikálií ve Spolaně Neratovice případně znečištění dnes už taky jedovatými polychlórovanými bifenyly jako památky po výrobě speciálních barev anebo elektronických součástek nebo po starých haváriích strojů s náplní speciálních olejů , transformátorů, výroben poasfaltovaných drtí pro silnice....

Každé znečištěné je specifické svým charakterem a jeho optimální likvidace vyžaduje speciální, na míru šitý postup, speciální znalosti i často speciální strojní zařízení. Dohromady to jedna firma nedělá nebo pokud to dělá, tak některé věci jen špatně.

Takže výherce obřího ekotendru bude rozdělovat různým firmám cca 400 dílčích konkrétních zakázek. Jenže to už bude v režii soukromé firmy, výherce ekotendru a rozdělování tak bude podle jeho pravidel. Nikoliv největší objem práce za nejnižší cenu, ale práce pro nějakou spřátelenou firmu, která zajisté bude část zisku odvádět zadavateli, výherci obřího ekotendru.

Pokud by stát obří ekotendr rozdělil na dílčí ekotendry na vyčištění jednotlivých konkrétních míst, přidělování práce neboli jednotlivých zakázek by měli na starost příslušní úředníci. Dělali by to formou běžných výběrových řízení, které má svoje pravidla. Ty pravidla nejsou sice úplně ideální, ale přece jen ten výběr je víceméně průhledný a tyto práce pro stát bývají provedeny obvykle za nejvýhodnější cenu a v rozumné kvalitě.

Na výběrových řízeních by ti úředníci jakožto správci zakázky přirozeně museli odvést kus práce.
Na konkrétním zamořeném místě je nejdřív potřeba zjistit nějakým realistickým způsobem rozsah toho zamoření, aby bylo jasné, zhruba jaký objem práce v tom výběrovém řízení požadovat. Realistickým způsobem tím myslím, že není možné rozsah znečištění určit dopředu úplně přesně, přesto je třeba provést nějaké průzkumné práce, různé vrty, různé sondy, odběry všelijakých vzorků a jejich vyhodnocování v laboratoři, aby množství a charakter poptávaných prací zhruba odpovídalo skutečnosti. Teprve potom, na základě vyhodnocení výsledků těch průzkumných prací je možné s dostatečnou přesností stanovit rozsah té konkrétní ekologické zakázky a na ten rozsah vyhlásit veřejné výběrové řízení. Potom probíhá to konkrétní výběrové řízení, na jehož konci vychází jeden účastník jako vítěz , který ty práce provádí a který za to bude inkasovat vysoutěženou odměmu.
během provádění těch prací tak musí správce zakázky ty práce sledovat. Neboli provádět nad nimi více či méně formální dozor. Jestli práce provádějí v domluveném rozahu a kvalitě, jestli nějakými problémy při těch pracích neobtěžují okolní občany.
Po ukončení prací na ekotendru potom musí vyhodnotit, jak se práce povedly, jaké tam je zbytkové znečištění a na základě toho potom určit či povolit další konkrétní využití toho vyčištěného místa.

Většina této práce by byla zadáním celého obřího ekotendru jedné firmě pro státní úředníky ztracena. Dělali by to zaměstnanci soukromé firmy a to neprůhledným způsobem. Průhledná by potom byla jen celková cena, kterou by firma za tyto práce naúčtovala státu.

Není důvod, proč by tyto práce neměli dělat státní úředníci. Co se týká specifických ekologických vědomostí, nutných pro obhospodařování zakázek týkajících se znečištění životního prostředí a jeho nápravy, první ekologické studijní obory začaly zaváděl naše vysoké školy už pomalu před čtvrstoletím. Na každém odboru životního prostředí městskéhho, místního či krajského úřadu pracuje dnes hafo úředníků s vysokoškolským diplomem z nějaké takové ekologie. A všichni z nich by teoreticky tyto věci měli znát.
Co se týká obecného vedení takových akcí, tak to je otázka konkrétních soft skils kolem vedení projektů. Na to už dneska taky existuje hafo vysokoškolských studijních oborů. Všelijaké obory Vedení projektů, Předprojektová příprava, Typizace osobností vhodných pro vedení projektů a podobně.

Tyto úředníky si platíme, sice ne úplně královsky, ale pořád dobře. A i když na úřadech nebudou mít co dělat a budou tam jen sedět a přehazovat papíry z šuplete do šuplete, plat jim stejně půjde. Tak proč jim tím obřím ekotendrem tu práci brát. Jednou je tam máme, jednou je tam platíme, tak ať pracují. A svou prací zlevňují ty jednotlivé ekologické zakázky a šetří tak peníze.

Autor: Radim Polášek | středa 26.10.2011 10:25 | karma článku: 7.78 | přečteno: 821x

Další články blogera

Radim Polášek

Pracant jako štvaná zvěř aneb chyť důchodce, když to dokážeš.

Pan prezident Pavel odkladem svého podpisu posunul platnost novely zákona o důchodovém pojištění a tím posunul její platnost o měsíc na prvního října.

7.9.2023 v 10:00 | Karma článku: 39.53 | Přečteno: 6749 | Diskuse

Radim Polášek

Vysokoškolský profesor přece nebude brát méně než učitelka na základní škole!

Platí, kolik který člověk na jaké pozici bere, tak to určuje, jak zaměstnavatel vidí tu praci, kterou dělá, důležitou. A asi se všichni shodneme, že vysokoškolský profesor dělá důležitější práci než ta učitelka na základní škole.

28.3.2023 v 14:59 | Karma článku: 24.71 | Přečteno: 1074 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 19.04 | Přečteno: 269 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 12.27 | Přečteno: 153 | Diskuse
Počet článků 84 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2304

Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...