Mission Impossible protikapitalistických protestů

18. 10. 2011 8:35:36
Protestuje se proti nenažraným kapitalistům, proti bankám, proti korupčním politikům, proti rozvírajícím se nůžkám mezi chudými a a bohatými. Nakonec vlastně proti tomu, že takzvaná střední třída ve společnosti chudne, i když se snaží a pracuje, zatímco někteří z nich pohádkově bohatnou.

MF Dnes

Jenže tak to bylo vždycky, když se nějak zásadně změnily společenské podmínky. Lidé, co ty změny společenských podmínek pochopili, tak prakticky vždy hodně až pohádkově zbohatli. Lidé, co nepochopili nic, a jen chtěli žít jako jejich rodiče a prarodiče, najednou zjišťují, že jejich práce k udržení společenského postavení nestačí , dokonce nemusí stačit ani k jejich uživení. Dokonce se ani nemusí dostat k vůbec nějaké práci, kterou by si mohli vydělávat.

A co se to vlastně změnilo? Nic jiného než se ve většině ekonomicky důležitých výrob prosadila globalizace. Ještě před takovými 20 lety to bylo jednoduché. Vyspělé regiony jako Evropa, Amerika nebo ještě Japonsko měly v podstatě monopol na všechnu složitější průmyslovou výrobu. Nebyl problém, dovezly se odkudkoliv suroviny, zpracovaly se na průmyslové výrobky, ty lepší se prodaly na místě, ty horší a přebytky se vyvezly zpátky a tam prodaly. Suroviny se nakoupily a dovezly levně, výrobky se prodaly draze a tak bylo dost peněz na zvyšování životní úrovně dělníků, na financování státních úředníků a všemožných státních služeb, na velkorysé sociální programy a na všemožné ekologické výmysly.

Začalo to vlastně tak, že lidé se tehdy měli dobře a chtěli se mít ještě líp. To je ostatně logické, vždycky se lidé chtějí mít líp. Jenže tehdy, před těmi zhruba 20 lety, to umožnil pokrok ve vědě, v technice, v dopravě.... Pokrok umožnil srazit prodejní ceny výrobků přenesením výroby někde, kde je ta výroba levnější. Před těmi 20 lety to začalo elektronikou, elektronika je na hmotnost a na objem velmi drahá výroba, proto se přenesení této výroby vyplácelo už v době, kdy byla zámořská doprava ještě drahá. A objem zámořské dopravy se rozšiřoval, její cena klesala, až se nakonec stalo výhodné vyrábět v zemích s nízkými náklady většinu spotřebního zboží. Lidi v Evropě a v USA poslušně nakupovali dovážené zboží, protože bylo levnější než z místních výrob a tak mohli toho zboží nakoupit víc nebo jim zbylo víc na radovánky.

Jenže se zapomnělo na to, že s každým nákupem dovezeného zboží jde významná část peněz vynaložených na nákup pryč do státu, kde tu práci udělali a to zboží vyrobili. S každým nákupem dovezeného zboží se zhoršovala hospodářská pozice místních výrob, až nakonec byly místní výroby nuceny zavřít, zaměstnance propustit a výrobu taky přenést do levných zemí. A o to jistěji a rychleji potom proudily ty peníze pryč.

Současný stav je takový, že dovoz jednoho velkoplošného plazmového televizoru z Číny do Evropy stojí nějak 500 - 1000 Kč. Dovoz jednoho vysavače z Číny stojí tak stovku. Dovoz řekněme jedné flašky piva stojí tak zhruba korunu, dvě koruny....V Šanghaji a jinde na jihočínském pobřeží sice dneska pracují čínští dělníci už za průměrnou měsíční mzdu blížící se v přepočtu pomalu k 20 000 Kč, ale v čínském vnitrozemí je ta mzda stále na úrovni pár tisícovek. Ve Vietnamu, v Kambodži pracují lidé za tisícovku, dvě tisícovky za měsíc..... Čína je nejvíc vidět, protože je velká a ten proces tam začal, ale v řadě kandidátů na levnou průmyslovou výrobu a odsavače financí z vyspělých států jsou další. Vedle Vietnamu, Kambodži třeba Filipíny, Indonézie, Pákistán, Turecko, Brazílie, Mexiko......

Současný stav je tedy takový, že díky celosvětovému globálnímu obchodu a výrobě se hodně lidí v Evropě a USA má hůř. Lidová euforie z levného dováženého zboží zmizela, penízky na jeho nákup došly a další není jak vydělat, protože práce odtamtud taky zmizela a pro tyto lidi není. Světová globalizace totiž srovnala a bude srovnávat jednotlivé ukazatele takhle ekonomicky propojených zemí. Jako je například cena práce. Vyrábět se bude tam, kde ta cena práce a ostatní náklady výroby vychází pro výrobce nejlíp. A kde se vyrábí, tam budou mířit peníze za tu práci a kde se jen nakupuje, odtamtud budou finance naopak odsávány a bude jich tam nedostatek. Výroba virtuálních peněz neboli dělání dluhů krátkodobě přinese oživení, dlouhodobě nejspíš naopak přinese další prohloubení propadu.

Takzvaní nenažraní kapitalisté, kteří před lety tu změnu pochopili a do toho vlaku nastoupili, nyní vydělávají a bohatnou, ti, co nepochopili, tak zkrachovali nebo živoří. Řadoví zaměstnanci a takzvaná střední třída, ti, kteří mají to štěstí, že žijí z odvětví, ve kterých ta globalizace není, anebo přímo na ní pracují, prosperují, vydělávají a žijí si dobře. Řadoví zaměstnanci a takzvaná střední třída, kteří mají tu smůlu, že pracují a žijí z globalizovaných odvětví hospodářství a nepochopili změny nebo ti, co jim ten vlak ujel, tak ti se mají špatně, chudnou, živoří nebo dokonce nemají práci.

Původně to kdysi začalo honbou lidí za levnými výrobky, protože ti "vydřiduši" co vyráběli v Evropě a USA, chtěli za to příliš moc peněz. Kapitalisté, majitelé fabrik, jim to levnými dovozy umožnili.
Takže ve skutečnosti ti takzvaní nenažraní kapitalisté jen splnili lidovou poptávku na co nejlevnější zboží, aby ho lidi mohli nakupovat co nejvíc. Takzvaní nenažraní bankéři jen splnili lidovou poptávku po levných půjčkách, aby lidi mohli nakupovat víc, než na co jim stačil jejich příjem.
Demonstrace lidí podle statistiky celkem v 951 městech v 82 státech tedy ve skutečnosti nebylo proti "nenažraným kapitalistům a bankéřům" Ve skutečnosti to byly demonstrace lidí proti jim samým, lidem honícím se po levném dovezeném zboží, co nejvíce jakéhokoliv zboží za co nejmíň peněz, bez ohledu na všechno ostatní.

Anebo to byly demonstrace proti technickému a ekonomickému pokroku. Tento pokrok prostě jen fyzicky a ekonomicky propojil země na různém stupni vývoje a tak mezi nimi nyní probíhá vyrovnávání příslušných ekonomických parametrů hospodářství těchto zemí.

Ať se na to díváme z jednoho nebo z druhého pohledu, v obojím případě jsou demonstrace proti tomu vývoji prostě jen Mission Impossible. Ať už budou jakkoliv masové nebo divoké. A Ethan Hunt je jen filmová postava, ne reálná....

Autor: Radim Polášek | úterý 18.10.2011 8:35 | karma článku: 13.01 | přečteno: 977x

Další články blogera

Radim Polášek

Pracant jako štvaná zvěř aneb chyť důchodce, když to dokážeš.

Pan prezident Pavel odkladem svého podpisu posunul platnost novely zákona o důchodovém pojištění a tím posunul její platnost o měsíc na prvního října.

7.9.2023 v 10:00 | Karma článku: 39.53 | Přečteno: 6748 | Diskuse

Radim Polášek

Vysokoškolský profesor přece nebude brát méně než učitelka na základní škole!

Platí, kolik který člověk na jaké pozici bere, tak to určuje, jak zaměstnavatel vidí tu praci, kterou dělá, důležitou. A asi se všichni shodneme, že vysokoškolský profesor dělá důležitější práci než ta učitelka na základní škole.

28.3.2023 v 14:59 | Karma článku: 24.71 | Přečteno: 1074 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 590 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 899 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1542 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 84 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2304

Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...